Връх Мусала

Величествените върхове на Балканите ви очакват на този прекрасен еднодневен планински маршрут до връх Мусала. Първенецът на Рила планина със своите 2925,4 метра(9597,77 фута) височина, я прави шестата най-висока в Европа.

Денят започва рано от к.к. Боровец(възможен е трансфер от София, Самоков, Сапарева баня или другите населени места в района-при нужда моля заявете). В 8:30 часа се качваме на кабинковия лифт и след 25 мин. достигаме до съседния връх Ястребец. От тук заповаме да ходим като пътеката ни води към връх Мусала през хижа Мусала(достига се за около час по сравнително равна пътека) и заслон Ледено езеро(нужен ни е още един час за да го достигнем по вече стръмна пътека), и накрая към последния етап до връх Мусала(нужен ни е още половин час, по къса и стръмна пътека на зигзаги). Тук правим почивка за обяд(при хубаво време за един час), любуваме се на заобикалящите ни гледки и разбира се правим снимки преди да поемем обратния път. Целият маршрут отнема около 6 часа.

Станете свидетели на спиращите дъха планински гледки и девствени езера по време на този умерено труден маршрут. За всеки в добра физическа форма със страст към великолепието на природата.

Препоръчваме използване на щеки. Пригответе си удобни обувки, дъждобран, храна, вода(при нужда моля заявете предварително).

Връх Мальовица

Мальовица е име на връх и планински/ски курорт в северозападната част на Рила планина в югозападна България. Върхът е висок 2729 метра(8953,41 фута) и един от най-популярните туристически райони в планината. Рилският манастир е разположен в подножието на неговите южни склонове, а Мальовица ски център – с три писти и четири влека е на север. Районът на Мальовица е люлка на българското скално катерене и планинарство. Величествената северна стена на върха е изкачена за първи път през 1938 г. от двама българи(около 200 м, степен UIAA V+). Това е било най-големият успех за българските катерачи по това време и се счита за рожденна дата на планинарството в България. През годините Мальовица става много привлекателен район за скално катерене с възможностите които дава за планинарство и спортно скално катерене. Забележка: за да се достигне върха не е нужно скално катерене и специализирана екипировка.

Вашият ден на Мальовица

Тръгваме в 7 часа сутринта от к.к. Боровец(възможни са трансфери от София, Самоков, Сапарева баня и околностите). С кола/автобус достигаме паркинга на к.к. Мальовица за около 40 мин. От тук поемаме пеша към върха. Движейки се през борова гора след около час достигаме хижа Мальовица. След хижата вече сред клека продължаваме нагоре достигайки до Еленино езеро(за един час), почиваме си и се отправяме към върха(още един час). Правим почивка за обяд и снимки(един час) и поемаме обратно. Изкачването на върха е умерено трудно, доста места са стръмни и хлъзгави, зигзаги. Изисква се добра физическа функционалност и концентрация. Целият маршрут отнема около 7 часа.

Препоръчваме използване на щеки. Задължителни са: удобни обувки, дъждобран, храна, вода(при нужда моля заявете предварително).