Научете повече за Боровец

Боровец е най-старият и най-големият планински курорт в България

Датиращ от 1896, когато била построена първата вила и след това Цар Фердинанд посторил лятна резиденция. До средата на 20-ти век се наричал Чамкория, което преведено от турски означава „борова гора“. През 60-те и 70-те години на миналия век започнало изграждането на първия хотел и почивни домове, които са незаменима част и от днешния вид на курорта. Разположен е на 1300 м. надморска височина на северните склонове на Рила планина. Боровец е на само 10 км. от Самоков и 70 км. от София, което го прави най-близкия ски курорт до столицата. Разстоянието до Пловдив е 125 км. и до Благоевград 83 км. Курортът два пъти е бил домакин на стартове от Световната купа по ски алпийски дисциплини. Климатът в курорта е мек и снежен през зимата и слънчев и прохладен през лятото. Средната температура през януари-най-студеният месец е около минус 4,8°С. Обикновенно ски сезонът трае от средата на декември до април.

Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: ски, сноуборд, ски бягане, биатлон. Освен това, през пиковия сезон снегът достига 2 м. в най-високата част на Рила планина-ски център Маркуджик-най-високата ски точка е: 2560 м., създавайки уникални възможности за екстремно каране. Маркираните ски писти са 24, с дължина 58 км. Най-дългата писта е 12 км. Има писти както за начинаещи скиори, така и за експерти в карането. Трасетата за ски бягане са с дължина 35 км. Има изградени съоръжения за биатлон- най-добре развиващият се зимен спорт през последните години. Има изградена и шанца за ски скок, но е изоставена през последните десетилетия. Има условия за нощно каране-една от най-големите атракции в курорта.

В следсвие на многобройните хотели, ресторанти и барове гостите на курорта могат да се отдадът на почивка или да се радват на приятния и интензивен нощен живот. През лятото Боровец привлича туристите с красотата на планината, тишината и спокойстеито на боровата гора, хладния и свеж въздух. Боровец е начална точка за планински маршрути по маркирани пътеки в различни посоки на Рила планина: до връх Мусала(6 часа, 3 часа от горната станция на кабинковия лифт), дворец Ситняково(1,30 часа), хижа Чакър войвода(2 часа) , дворец Саръгьол(3часа), хижа Марица(4,30 часа), хижа Заврачица(6 часа).